Wegańskie spring rollsy z chlebowcem BBQ, awokado i tagiatelle marcherkowym

IMG_2555

Pierwszy raz o chlebowcu (inaczej jackfruit) usłyszałam jakiś czas temu w programie w telewizji. Potem zobaczyłam ten przepis i stwierdziłam, że koniecznie muszę wypróbować ten składnik. Owoc, który może być stosowany jako wegańskie mięso?! Niemożliwe. Wiecie – ja jestem mięsożercą. Nie będę tego ukrywać. Ale w programie, który oglądałam serwowali mini burgery z jackfruitem w restauracji ze stekami. Większość testujących się nawet nie poznała, że coś jest nie tak! Pomyślałam sobie, że no f*cking way! Mięso -„niemięso”. Dobra, próbujemy. A że ostatnio w sklepie zaatakował mnie papier ryżowy to powstały spring rollsy. Byłam zaskoczona efektem! A jeszcze bardziej nie mogłam uwierzyć jak mój mąż zjadł 5 i zapytał czy będę jadła więcej, bo jemu mega smakują! Pyszne i zdrowe spring rolls polecają się na mniejszy głód, snack party lub opcje lunch box-ową :).

SKŁADNIKI (na 8 spring rolls):
– 8 arkuszy papieru ryżowego
– 1 awokado
– 1 puszka owoców młodego jack fruit w zalewie (po odsączeniu ok 280 g)*
– 1 marchewka
– 1 duży ogórek gruntowy
– 3-4 liście sałaty lodowej

na sos BBQ:
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu)
– 1/3 łyżki octu winnego
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 1 łyżka oliwy z oliwek

* Chlebowca (Jack Fruit w zalewie) kupicie w sklepach z żywnością orientalną lub online. Ja kupiłam tu.

WYKONANIE:

  • Chlebowca odsączam z zalewy i płuczę delikatnie na sitku. Pozbawiam owoc twardych części. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę.
  • Przekładam chlebowca na patelnię, dodaję przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Mieszam do połączenia się składników. Przykrywam patelnię i duszę chwilę do momentu aż owoce będą miękkie i zaczną się rozpadać.
  • Awokado obieram i kroję w paski. Marchewkę obieram i wycinam wstążki a’la tagiatelle za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Papier ryżowy moczę w wodzie. Na środku układam sałatę, łyżkę jackfruta w sosie BBQ, 2-3 plasterki marchewki i awokado. Zwijam placek jak krokiety i podaję.

IMG_2555

IMG_2568

IMG_2571

IMG_2573

11 Comment

  1. owoc jako wegańskie mięso? faktycznie ciekawie. wygląda smakowicie.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      aha 🙂
      tak coś dla odmiany 😉

  2. Świetnie wyglądają i już czuję jak smakują 🙂

  3. Zawsze się zastanawiam czy tego typu potrawą można się najeść 😉

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Jako główne danie mogło by być nieco za mało.
      Świetnie natomiast sprawdza się jako przekąska czy party snack 🙂

  4. Mniam chętnie spróbuję ♥

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      czad! 🙂

  5. Mniam, mniam. Wyglada tak apetycznie i opisane wrak smaczny sposób, że nie mogę się powstrzymać i jutro ruszam do kuchni 😉👍🏼.

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      no i czad! 🙂
      Smacznego!

  6. Ale pyszne, aż ślinka cieknie, dzięki za przepis

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Proszę bardzo i zapraszam częściej 🙂

Dodaj komentarz