Wrapy z suszoną szynką, kremowym serkiem, szpinakiem i sosem balsamicznym

IMG_2706

Przepis z kategorii „nieśmiertelników imprezowych”, ale robię te lekkie wrapy zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś szybkiego i niewymagającego. Jako bazy możecie użyć usmażonych naleśników, kupnych placków tortilli czy wrapów z tego przepisu. Danie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, układacie wszystko na posmarowanym serkiem placku i zwijacie jak krokiet. Koniec historii. Przegryzka gotowa bez zbędnego marnowania czasu. Takie zawinięte wrapy świetnie sprawdzą się na piknikach, imprezach i jako element lunch boxa. Smacznego 🙂

SKŁADNIKI (na 8 wrapów):
– 8 naleśników, wrapów (np z tego przepisu) lub gotowych placków tortilli
– 240 g serka philadelphia
– 16 plasterków szynki dojrzewającej
– dwie garście świeżych liści szpinaku
– 3 łyżki podprażonych orzeszków pinii (może być też podprażony łuskany słonecznik)
– sól, pieprz
– kilka łyżeczek sosu balsamicznego (użyłam gotowego)

WYKONANIE:

  • Przygotowuję naleśniki lub smażę wrapy jajeczne. Szpinak płuczę i suszę.
  • Serek przekładam do miseczki, dodaję świeżo zmielony pieprz i rozcieram chwilę na gładką masę.
  • Gotowy placek naleśnikowy lub wrap smaruję serkiem kremowym (całą powierzchnię). Na środku układam pasek sporej ilości szpinaku, dwa plastry szynki (pozostawiając ok 1 cm odstępu od krawędzi) i posypuję podprażonymi orzechami lub słonecznikiem. Całość polewam delikatnie sosem balsamicznym.
  • Boki placków zaginam do środka i zwijam placek jak krokiet. Gotowe wrapy kroję po skosie na pół i każdą połówkę związuje szczypiorkiem lub koperkiem.

 

IMG_2706

IMG_2712

IMG_2719

11 Comment

  1. REWELACYJNIE wyglądają… niech no się tylko ogarnę ze swoją pracą… mam już tyle planów na pichcenie… 🙂 od dawna marzą mi się takie domowe wrapy!

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      no to super! 🙂
      smacznego 🙂

      p.s. strasznie nie lubię nie mieć czasu na „stanie w garach” 😛

  2. Ależ to wygląda apetycznie! U mnie z wrapami zawsze jest problem – nie potrafię zrobić tak ładnie wyglądających po rozkrojeniu, już podczas zawijania trochę środka się rozwala 🙁

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      tutaj jest dość łatwo – możesz szynkę położyć na samej górze i plastry wtedy przytrzymają szpinak i wszystko da się ładnie zwinąć 🙂

  3. Ojoj pychotka na pewno zrobię 🙂

  4. boże…jak one wyglądają….czemu ja weszłam do Ciebie jeszcze przed obiadem …na głodzie…??

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Żeby znaleźć inspirację na nowe danie? 😛
      dziękuję :*

  5. Wyglądają przepysznie! Spróbuję je zrobić w sobotę, bo akurat mamy gości 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Dziękuję! :*
      Świetna opcja na przegryzkę imprezową (bez wyrzutów sumienia :)).
      Mam nadzieję, że zasmakują

  6. Wyglądają przepysznie – świetna inspiracja na lunch. Lecę dziś po szpinak i jutro wrapy na II śniadanie będą na pewno 🙂 Dzięki za podsunięcie świetnego pomysłu 🙂

    1. Taste life up says: Odpowiedz

      Super, że wpadło w oko!
      Zapraszam po więcej 🙂
      I koniecznie daj znać jak wyszły 🙂

Dodaj komentarz