Wrapy z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, suszonymi pomidorami i kaparami

image

Przez długi okres czasu te wrapy były moim pewniakiem imprezowym. Zestawienie łososia z ostrością chrzanu i lekko słonymi, wyrazistymi kaparami – mmmmm, mistrzostwo! 🙂 Przepis możecie dowolnie modyfikować. Zamiast wrapów z przepisu możecie usmażyć zwykle naleśniki lub kupić tortille. Sos chrzanowy z przepisu może Wam posłużyć też do posmarowania wrapów/ naleśników zamiast serka. Zwiększ wtedy tylko ilość składników potrzebną do jego wykonania. Szybka i smaczna propozycja do lunchboxa lub party snack.

SKŁADNIKI (na ok 7/8 placków w zależności od grubości):

na wrapy:
4 jajka
1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne, ryżowe)
1/3 szklanki wody
2 łyżki mąki (u mnie owsiana bezglutenowa, ale może być dowolny rodzaj lub można w ogóle pominąć)
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

na farsz:
opakowanie serka chrzanowego
7-8 szt suszonych pomidorów
100g wędzonego łososia
2 łyżki kaparów
kilka gałązek świeżego koperku
pieprz

na sos:
1 łyżka jogurtu (u mnie roślinny)
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Jajka, wodę, mleko i olej roztrzepuję w misce. Dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Na końcu wsypuje koperek, odrobinę soli i pieprzu i mieszam do połączenia.
  • Placki smażę na rozgrzanej patelni, ale na średnim ogniu. Ważne żeby ogień nie był mocny, ponieważ wtedy zamiast placków usmaży się Wam jajecznica.
  • Wrapy smażę do ścięcia i delikatnie obracam na drugą stronę na kilka chwil.
  • Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w paski, kapary płuczę na sitku z zalewy.
  • Gotowe placki smaruję serkiem chrzanowym (lub sosem). Na środku układam pasek z wędzonego łososia, suszonych pomidorów i kaparów. Dodaję świeżego koperku i całość posypuję świeżo mielonym pieprzem.
  • Placki z nadzieniem zawijam jak krokiety: składam lekko boki do środka, dół składam do góry zawijając farsz. Końcówkę placka sklejam serkiem lub odrobiną sosu.
  • W miseczce umieszczam jogurt, majonez i chrzan. Mieszam energiczne do połączenia. Doprawiam pieprzem.
  • Gotowe wrapy przekrajam po skosie na pół i podaję z sosem.

image

image

image

image

Dodaj komentarz