Domowe ciasto drożdzowe z jagodami

A skoro lipiec, to wiadomo…jagody! Nie wyobrażam sobie wakacji bez pachnącego latem, domowego placka z tymi owocami.

Składniki (na blachę o wym. 25×30 cm):

Ciasto:

250 g jagód + trochę do dekoracji

2,5 szklanki mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

0,5 szklanki cukru

3 jaja

0,5 szklanki mleka

100g masła

Lukier:

¼ szklanki cukru pudru

sok wyciśnięty z połówki niedużej cytryny

Wykonanie:

Ciasto:

Na początku przygotowujemy zaczyn. W tym celu, rozkruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż staną się płynne. Następnie zalewamy je lekko ciepłym mlekiem. Całość mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.

W czasie, gdy nasze drożdże przygotowują się do pracy, rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładką masę. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Proces ten trwa zwykle około 60 min. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką lub tartą bułką. Przekładamy do niej połowę lub trochę więcej niż połowę naszego ciasta. Niedbale rozrzucamy jagody i wykładamy na nie pozostałe ciasto. Całość ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem już tylko na 30 min. Następnie nasze ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-45 min w temp. 170C. Gotowe i wystudzone smarujemy lukrem i posypujemy odrobiną jagód do ozdoby.

Lukier:

Składniki ucieramy dokładnie w miseczce. Gdy lukier okaże się za rzadki, trzeba dosypać trochę cukru, a gdy zbyt gęsty należy dodać odrobinę cytrynowego soku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

forum bukmacherskie typy dnia