A skoro lipiec, to wiadomo…jagody! Nie wyobrażam sobie wakacji bez pachnącego latem, domowego placka z tymi owocami.
Składniki (na blachę o wym. 25×30 cm):
Ciasto:
250 g jagód + trochę do dekoracji
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
3 jaja
0,5 szklanki mleka
100g masła
Lukier:
¼ szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z połówki niedużej cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Na początku przygotowujemy zaczyn. W tym celu, rozkruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż staną się płynne. Następnie zalewamy je lekko ciepłym mlekiem. Całość mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
W czasie, gdy nasze drożdże przygotowują się do pracy, rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładką masę. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Proces ten trwa zwykle około 60 min. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką lub tartą bułką. Przekładamy do niej połowę lub trochę więcej niż połowę naszego ciasta. Niedbale rozrzucamy jagody i wykładamy na nie pozostałe ciasto. Całość ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem już tylko na 30 min. Następnie nasze ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-45 min w temp. 170C. Gotowe i wystudzone smarujemy lukrem i posypujemy odrobiną jagód do ozdoby.
Lukier:
Składniki ucieramy dokładnie w miseczce. Gdy lukier okaże się za rzadki, trzeba dosypać trochę cukru, a gdy zbyt gęsty należy dodać odrobinę cytrynowego soku.