Przepis
Kolorowe beziki
Składniki
150g białka w temperaturze pokojowej (białko tak około z 4 jajek)
280g drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania
krok 1
Białka wrzuć do nieskazitelnie suchej miski i dodaj cukier, ubij blenderem, aż cukier się rozpadnie. Będzie to wymagało około 12-15 minut
krok 2
Gotową bezę wkładamy do rękawa lodziarni z grzbietem (ja wykorzystałam zamknięcia Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i rozgniećmy bezy na blasze przymocowanej papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do płyty do pieczenia odpowiednią ilością bezy.
Aby uzyskać wspaniałe bezy w rękawie lodziarni, możesz nałożyć trochę barwnika spożywczego w żelu, na przykład za pomocą ostrza, lub możesz podobnie urozmaicić całą bezę, dodając trochę barwinka.
krok 3
Włóż talerze bezowe do nagrzanego brojlera. Podgrzewać w temperaturze 100°C na gorącym powietrzu przez około 2 godziny i 40 minut. Po usunięciu z brojlera odstawić do całkowitego wystygnięcia.
krok 4
Bezy przechowuj w wodoodpornych/powietrznych pojemnikach/słojach (przechowuję je przez około 2 miesiące).

Bądź na bieżąco
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów