Przepis

Lasagne

Składniki

Sposób przygotowania

  • Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój boczek.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 8 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
  • Dodaj mielone mięso i smaż, aż zacznie się rumienić i uzyska jasnobrązowy kolor.
  • Wlej wino na patelnię, dokładnie zamieszaj, zbierając wszystkie przywarte do dna kawałki i gotuj wszystko przez 3 minuty aż płyn całkowicie wyparuje.
  • Dodaj pomidorowy, mleko, oregano sól i pieprz i gotuj przez 5-6 minut. Po tym czasie dodaj tyle bulionu, by przykrył wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem przez 3 godziny, mieszając co kilka minut. Jeżeli w trakcie gotowania sos zrobi się zbyt gęsty i zacznie przywierać do patelni, dodaj kilka łyżek bulionu.
  • Pod koniec gotowania sosu zacznij przygotowywać beszamel. Rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Wsyp mąkę i zamieszaj. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Wlej mleko do garnka i intensywnie mieszaj rózgą kuchenną. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 6-8 minut, regularnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Na spodzie formy rozłóż cienką warstwę sosu bolognese i przykryj makaronem. Ułóż kolejne warstwy (u mnie wychodzą 4 warstwy) w kolejności bolognese – beszamel – makaron, kończąc na warstwie beszamelu.
  • Ułóż na beszamelu poszarpaną mozzarellę, posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
  • Podawaj ze świeżą bazylią lub oregano.

Bądź na bieżąco

Pozostaw swój kontakt
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów
forum bukmacherskie typy dnia