Przepis
Lasagne
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 400 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g boczku
- 3 łyżeczki soli
- 2 małe cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 400 g krojonych pomidorów
- 250 ml mleka
- 150 ml czerwonego wina
- 250 ml bulionu warzywnego
- oregano, pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój boczek.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 8 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
- Dodaj mielone mięso i smaż, aż zacznie się rumienić i uzyska jasnobrązowy kolor.
- Wlej wino na patelnię, dokładnie zamieszaj, zbierając wszystkie przywarte do dna kawałki i gotuj wszystko przez 3 minuty aż płyn całkowicie wyparuje.
- Dodaj pomidorowy, mleko, oregano sól i pieprz i gotuj przez 5-6 minut. Po tym czasie dodaj tyle bulionu, by przykrył wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem przez 3 godziny, mieszając co kilka minut. Jeżeli w trakcie gotowania sos zrobi się zbyt gęsty i zacznie przywierać do patelni, dodaj kilka łyżek bulionu.
- Pod koniec gotowania sosu zacznij przygotowywać beszamel. Rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Wsyp mąkę i zamieszaj. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
- Wlej mleko do garnka i intensywnie mieszaj rózgą kuchenną. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 6-8 minut, regularnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
- Na spodzie formy rozłóż cienką warstwę sosu bolognese i przykryj makaronem. Ułóż kolejne warstwy (u mnie wychodzą 4 warstwy) w kolejności bolognese – beszamel – makaron, kończąc na warstwie beszamelu.
- Ułóż na beszamelu poszarpaną mozzarellę, posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
- Podawaj ze świeżą bazylią lub oregano.

Bądź na bieżąco
Pozostaw swój kontakt
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów