Przepis
Pieczona karkówka
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 5 łyżek majeranku
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- olej około 50 ml
- woda około 100 ml
- czarny pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania
- KROK 1: Obieram czosnek i przepuszczam przez prasę.
- KROK 2: Karkówkę nacieram solą, czosnkiem, majerankiem i pieprzem.
- KROK 3: Obwiązuję sznurkiem w poprzek aby utrzymała kształt podczas pieczenia. Zależy mi na uzyskaniu kształtu ala baleron.
- KROK 4: Karkówkę układam w formie do pieczenia, podlewam olejem oraz wodą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie foremki.
- KROK 5: Po upieczeniu odstawiam karkówkę na 20 minut aby odpoczęła, kroje w plastry i podaję na obiad.

Bądź na bieżąco
Pozostaw swój kontakt
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów