Moda na wypieki bezglutenowe lub przynajmniej glutenu ograniczanie nie ominęła tradycyjnych potraw świątecznych. Zapraszam więc na gryczane pierniczki z migdałami. W przepisie, który podaję, obok maki gryczanej występuje mąka pszenna, bo uważam, że wówczas ciasteczka są po prostu delikatniejsze. Jednak bez uszczerbku dla smaku, a z pożytkiem dla zdrowia można użyć wyłącznie mąki gryczanej.
Składniki:
100 ml miodu gryczanego
150 g mąki pszennej typ 650
150g mąki gryczanej
40 g masła
8 łyżeczek brązowego cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
½ łyżeczki cynamonu
1 jajo
obrane migdały w liczbie po 1 szt. na pierniczek
Wykonanie:
Miód wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu wraz z masłem. Studzimy. Obydwa rodzaje mąki wraz z przyprawami przesiewamy, mieszamy z cukrem, następnie dodajemy jajko, ostudzony miód z masłem oraz sodę i całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto.
Z ciasta wyrabiamy kulki wielkości włoskiego orzecha. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko rozpłaszczamy i w sam środku każdego pierniczka umieszczamy po migdale. Pieczemy ca 15 minut w temperaturze 160C.