Przepis
Spaghetti Aglio e Olio
Składniki
makaron spaghetti
2-4 ząbki czosnku
papryczka chilli np w płatkach
siekana natka pietruszki
kilka łyżek oliwy
trochę wody z makaronu
ewentualnie tarty parmezan
Sposób przygotowania
krok 1
Podgrzej spaghetti jeszcze trochę twardo w delikatnie osolonej, bąbelkowej wodzie.
krok 2
W międzyczasie podgrzej na patelni kilka łyżek oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek, lekko zarumieniony, dodaj paprykę i zmiksuj. Odłożyć.
krok 3
W momencie, gdy makaron jest już praktycznie przygotowany, wylewamy 1/3 lub 1/2 szklanki wody, w której gotuje się nasz makaron. Będziemy tego wymagać. Kanał makaronu.
krok 4
Wlej wodę z makaronu na czystą patelnię, dodaj makaron i gotuj całość z większą intensywnością, cały czas mieszając, aż powstanie sos, który pokryje makaron. Wyeliminuj z ognia, dodaj świeżo ułożoną oliwę z oliwek z czosnkiem i papryką. Mieszanka. Dodaj pietruszkę i zmielony parmezan i jeszcze raz wymieszaj. Natychmiast podawaj.

Bądź na bieżąco
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów