Przepis

Tarta cytrynowa

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Krem cytrynowy
  • 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta skórka.)
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 całe jajko plus 3 żółtka

BEZA:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

etap 1
Ułóż mieszankę z podanymi mocowaniami. Rozgrzej piec do 180 stopni.
Wykonaj ciasto. Umieść ciasto w strukturze (spód i boki), delikatnie nakłuj spód i wybierz widelec, aby nachylenie nie miało dzieciństwa u brojlera. Przygotuj się na 15 minut.

etap 2
Wyciśnij cytrynę i wyciśniętą pomarańczę. Napełnij garnek, dodaj wodę, zing z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wszystko to wymieszaj i podgrzej do wrzenia, aż zgęstnieje. Odstawić od intensywności i dodać plasterek margaryny na części gorącej masy. Mieszaj do połączenia z masą. Następnie dodaj jajko i żółtka i szybko zmiksuj. Na zewnętrzną warstwę masy nałóż kawałek folii grip, aby nie wysychała i nie kształtowała skóry.

etap 3
Białka ubić na twardą masę. Następnie dodaj łyżkę cukru, cały czas ubijając. Białka ubijać przez kolejne 2-3 minuty, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Włóż bezę do opakowania z cukierni.

etap 4
Na słabą bazę połóż krem ​​cytrynowy. Następnie udekoruj górę bezą.
Wstawiamy do kuchenki i podgrzewamy przez 20 minut, aż beza będzie świeża i delikatnie przysmażona na wierzchu. Wyeliminuj i całkowicie ostudź.

etap 5
Zakładając, że wyobrażasz sobie, że twoja beza jest nadal „surowa”, możesz ją wysuszyć kawałek. Ustaw grill na gorące powietrze i zmniejsz temperaturę do 60 stopni. Podgrzewaj przez 15 minut.

Bądź na bieżąco

Pozostaw swój kontakt
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów
forum bukmacherskie typy dnia