Przepis
Tarta cytrynowa
Składniki
Kruche ciasto
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko ( białko wykorzystasz do bezy)
- 2 łyżki zimnej wody
- Krem cytrynowy
- 2 cytryny( wyciśnięty sok i starta skórka.)
- 60 ml soku z pomarańczy
- 125 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 1 całe jajko plus 3 żółtka
BEZA:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
etap 1
Ułóż mieszankę z podanymi mocowaniami. Rozgrzej piec do 180 stopni.
Wykonaj ciasto. Umieść ciasto w strukturze (spód i boki), delikatnie nakłuj spód i wybierz widelec, aby nachylenie nie miało dzieciństwa u brojlera. Przygotuj się na 15 minut.
etap 2
Wyciśnij cytrynę i wyciśniętą pomarańczę. Napełnij garnek, dodaj wodę, zing z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wszystko to wymieszaj i podgrzej do wrzenia, aż zgęstnieje. Odstawić od intensywności i dodać plasterek margaryny na części gorącej masy. Mieszaj do połączenia z masą. Następnie dodaj jajko i żółtka i szybko zmiksuj. Na zewnętrzną warstwę masy nałóż kawałek folii grip, aby nie wysychała i nie kształtowała skóry.
etap 3
Białka ubić na twardą masę. Następnie dodaj łyżkę cukru, cały czas ubijając. Białka ubijać przez kolejne 2-3 minuty, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Włóż bezę do opakowania z cukierni.
etap 4
Na słabą bazę połóż krem cytrynowy. Następnie udekoruj górę bezą.
Wstawiamy do kuchenki i podgrzewamy przez 20 minut, aż beza będzie świeża i delikatnie przysmażona na wierzchu. Wyeliminuj i całkowicie ostudź.
etap 5
Zakładając, że wyobrażasz sobie, że twoja beza jest nadal „surowa”, możesz ją wysuszyć kawałek. Ustaw grill na gorące powietrze i zmniejsz temperaturę do 60 stopni. Podgrzewaj przez 15 minut.

Bądź na bieżąco
a będziesz otrzymywać powiadomienia o nowych przepisów